A teán alapuló szlovák nemzeti szeszesital Magyarországon sem ismeretlen. A Tatratea gyógynövényes alkoholos főzet, ami egykor a hegymászókat mentette meg a hidegtől, mára viszont a szlovák Tátra hegység gasztronómiai csúcspontjává vált. Az utóbbi évtizedekben az italt a Karloff cég gyártja és exportálja, így az ma már egy fáradalmas hegyi túra nélkül is megkóstolható.
A klasszikus Tatratea gazdag ízű ital, teára és mézre emlékeztető jegyekkel. Hidegen vagy melegen is fogyasztható. Az első üveg ital 2004 elején került a piacra. Az 52%-os alkoholból több ezer palack szinte azonnal elfogyott. 2010-ben megjelent a nemzetközi piacon és ma már számos országban, közöttük Magyarországon is forgalmazzák a különböző változatait.
A gyártó vállalat nem árulja el a receptúra és az összetétel mögötti összes titkot. Csupán annyi ismert, hogy a klasszikus Tatratea Original egyes összetevői az indiai Assam tartományból származnak. Az ital málnát, valamint gyógynövények és fűszerek keverékét tartalmazza, ami jellegzetes jegyeket kölcsönöz az íznek.