A különleges íze, illata és megjelenése miatt, világszerte kedvelt fajtává vált mézet idehaza kevesen ismerik. Mivel a fogyasztók körében láthatóan nő a természetes összetevők és gyógymódok iránti preferencia, a gyógyszer- és az étrend-kiegészítő iparágak egyre inkább érdeklődnek a gesztenyeméz gyógyhatásai iránt, mert tudatában vannak a benne rejlő különleges előnyöknek, ezért egyre inkább kihasználják a benne rejlő lehetőségeket.
Az egyvirágú termelői mézfajtát a méhek a gesztenyevirág nektárjából állítják elő. A gesztenyefa család több fajtát foglal magába. Európában a legelterjedtebb a szelídgesztenye, ami különböző helyeken nő. Spanyolországban, az északi félteke enyhébb régióiban és Andalúziában található, beleértve számos mediterrán területet, mint például Olaszország és Franciaország, valamint Ausztria és Svájc hegyvidékeit.
Valójában a fa különleges elhelyezkedése sajátos mézfajtákat eredményez. A kutatások például kimutatták, hogy az északnyugat-spanyolországi Galícia hegyvidéki területein található gesztenyéből készült mézben különleges jellemzők találhatóak.
A gesztenyeméz gyógyhatásai többek között az olyan jellemzőknek köszönhetőek, mint a magas mennyiségben jelen lévő antioxidáns és ásványi anyagok, a magas pollentartalom és tannin. A méz által biztosított többi táplálkozási és egészségügyi előnyeivel kombinálva, ezek a tulajdonságok a fogyasztását különösen jótékonnyá teszik.
A gesztenyeméz gyógyhatásai nagyon sokrétűek
A termék fogyasztása számos különleges egészségügyi előnnyel jár. Gazdag antioxidánsokban, amik segítenek meggátolni a szabadgyököket és azok káros hatásait, például csökkentik az oxidatív stresszt és az ebből eredő sejtkárosodást. Valójában a sötét színű mézekben több az antioxidáns.
Ez a termelői méz vitaminok és ásványi anyagok bőséges forrása, beleértve a magas vastartalmat, valamint a B- és C-vitaminokat. A gesztenyemézben magas kálium-, mangán-, vas-, réz-, nyomokban aminosav és egyéb tápanyagtartalom is megfigyelhető. Ez a szervezet természetes immunrendszerének fellendülését biztosítja, más kulcsfontosságú előnyök mellett.
Antibakteriális és antimikrobiális hatású termelői méz
A gesztenyeméz hozzájárul a baktériumok és mikrobák szaporodásának elkerüléséhez, a magas hidrogén-peroxid tartalmának, valamint alacsony nedvességtartalmának és sűrűségének köszönhetően. Ez központi jelentőségűnek bizonyult számos gyógyszeres kezelésben, ami ezen mézfajta felhasználásával valósult meg, például az akne és a staphylococcus elleni készítményekben. Ugyancsak kulcsfontosságú előnye, hogy a gesztenyemézet légúti fertőzések kezelésére szolgáló terápiába is beépítik.
A gesztenyeméz fő alkalmazási területei a különböző ágazatokban
Jelen termelői méz, a különleges előnyei miatt, a gyógyszer- és az élelmiszeripar, illetve a táplálékkiegészítők területén is előtérbe került. Többek között, vitaminok és étrend-kiegészítők, sütemények, nyákoldók, köhögés, megfázás elleni készítmények, gyümölcslevek, reggeli gabonafélék, valamint energiaitalok kedvelt összetevőjévé vált.
Amit a fűszeres ízű gesztenyemézről tudni érdemes
A legtöbben nem is tudják, hogy az úgymond hagyományos akác-, hárs- és vegyes méz mellett, még sok más fajta is létezik. Ön kipróbálná például a gesztenyeméz fűszeres aromáját? Minden méz finom és egészséges, azonban vannak olyan fajták, amelyek egyedi ízzel és tulajdonságokkal rendelkeznek.A különleges desszertméz a szelídgesztenye virágából egy karakteres, gesztenyevirág illatú fajta.
Már a színe sem mindennapi, a borostyántól a sötétbarnáig terjed. A gesztenyeméz nemcsak önmagában finom, hanem az ételeknek is pikáns ízvilágot kölcsönöz. Ez a mézfajta nemcsak az aromájában különleges, hanem az egészségre gyakorolt tulajdonságai miatt is.
A gesztenyeméz emésztési zavarokra, étvágytalanság ellen, keringési, szív- és érrendszeri problémákra, valamint az általános immunrendszer erősítésre egyaránt kiválóan alkalmas.Ajándéknak is remek, hiszen bizonyára sokan nem kóstoltak még ilyen desszertmézet. A beobee.hu webáruházban bármikor beszerezhető és még sok más finom termék is megvásárolható.