Úgy tűnik, hogy az alkalmi italozók minden más alkoholos nedűnél jobban szeretik vagy éppen utálják a tequilát. A tequila fajták kék agavé növények fermentációjának lepárlásával készülnek. A szeszesital eredete több mint 1000 évre tehető vissza, az aztékok idejére, amikor létrehozták erjesztéssel a Pulque-t. A jelenlegi mexikói törvények szerint, minden magát annak reklámozó terméknek a Jalisco állambeli Tequilából kell származnia.
Van is némi vita ezen a területen, mivel egyes fanatikusok a Blanco-t tartják az egyetlen tiszta terméknek, mivel a kék agavé autentikus ízével rendelkezik. A tequila fajták azonban az eljárás során használt hordó típusától és korától függően, eltérő ízjellemzőket kapnak.
Például egyes fajtákat bourbon hordókban érlelnek, ezek fűszeres és sötétebb textúrát adnak az ízprofilhoz, miközben kellemesen lágyítják az italt. A tequila fajták között ott van még a Reposado (2 hónapig pihentetik), a Joven, az Anejo, ami az érlelt verziót jelenti, valamint az extra Anejo is.