A paleolit táplálkozás nem egy újkeletű fogalom, azonban sokan még csak most kezdenek el ismerkedni vele. Néhány étterem már évek óta készít paleo hozzávalókból összeállított ételeket. A diétát jól kiegészítik a paleo alapanyagok. A paleolit tészta jó választás a gluténérzékenyek és a fogyókúrázók számára egyaránt. A paleolit elnevezésben szereplő paleo szó egy őskori időszakot jelent. A földtörténeti időskála alapján a paleo korszak körülbelül 2,5 millió évvel ezelőttre tehető. Akkoriban az ősemberek kevesebb vörös húst fogyasztottak és helyette inkább a magvak, a különféle bogyós gyümölcsök és a halak kerültek előtérbe.
A paleo diétának az előnyei közé sorolható a betegségek megelőzése, az allergiás reakciók fékentartása és a sikeres fogyókúra elérése. Azonban a speciális diétás étrend bizonyos megkötésekkel is együtt jár. A paleolit diéta alatt tilos a babfélék, a cukrok, a csírák, az olajok, a mogyorófélék, a keményítők és a fejlett technológiával készült élelmiszerek fogyasztása. A paleolit tészta nem tartalmaz fehérlisztet. A tészta fő alapanyaga a gesztenyeliszt, a lenmagliszt, a napraforgómagliszt és a mélyalmos tojás.