Nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is fontos a tűzhely tisztántartása, ugyanis az ételeinket készítjük rajta. Kis odafigyeléssel nem okoz gondot az elektromos tűzhely tisztítása sem és lényeges, hogy egyszerűen, vegyszermentesen tegyük ezt. A leghatékonyabb módszer, ha frissen eltávolítjuk a rákerült szennyeződéseket, nem várjuk meg, hogy azok odaszáradjanak. Viszont előfordul olyan is, hogy nincs erre idő és később alaposabb tisztítást igényel a tűzhely.
De lássuk, mire kell figyelnünk a kerámialapos tűzhely tisztításakor! Ennek jellemzője, hogy praktikus működésű és rendkívül szép a megjelenése. Ezen elektromos tűzhely tisztítása okozhat némi fejtörést az eszköz sérülékenysége miatt. Ezt különös gondossággal kell takarítani, puha szivacs használatával. Az erős, durva szivacsokat kerülni kell, mert ezek károsíthatják a felületet.
Egyszerű házi praktikákkal könnyen elvégezhető az elektromos tűzhely tisztítása. Az 1:1 arányban összekevert ecet és víz nagyon jó szolgálatot tesz. Ezt felvisszük a tűzhely felületére és hagyjuk hatni 10 percig, majd letöröljük. Készíthetünk sűrű pasztát szódabikarbóna és víz elegyéből, amit felviszünk a megtisztítandó felületre, majd a 10 perces hatóidő leteltével puha szivaccsal tisztára töröljük.
Bár sokaknak meglepő, de a főzőlap tiszta víz használatával is könnyen megtisztítható. Sok fortély létezik tehát, amivel az elektromos tűzhely tisztítása könnyebbé válik. Ugyanakkor nem szükséges bevetni semmiféle anyagot, ha minden sütés, főzés után szépen megtisztítjuk. A lakás minden helyiségében, de a konyhában fokozottan fontos, hogy patyolattiszta legyen minden.