A rum a Karib-szigetek kultúrájának egyik fő eleme. A kalózokhoz kötik, fizetőeszközként funkcionált a rabszolgakereskedelemben és a szervezett bűnözésben. Napjainkban, amikor a Zacapa rum lekerül a polcról, nem is sejtjük, milyen nagymúltú itallal van dolgunk. A rum elődei már az ókorban megjelentek, főként Indiában és Kínában. Marco Polo feljegyzéseiben is említésre kerültek.
A mai értelemben vett rumot először cukornádültetvényen dolgozó rabszolgák állítottak elő, miután rájöttek, hogy a melléktermékből, a melaszból alkoholt lehet erjeszteni.
Kicsivel később annak lepárlásával született meg a rum. A Zacapa rumot egy kémikus orvos alkotta meg Zacapa város 100 éves fennállásának emlékére 1976-ban. Négy egymás utáni évben díjazták az italt a Nemzetközi Rumfesztivál prémium kategóriájában.
A Zacapa rum 6-23 éves rumok keveréke. Tökéletes alapanyaga a koktéloknak, legnépszerűbb a Cuba libre, a Daiquiri és a Mohitó. Sütéshez is kiváló, de használják húsok pácolásához vagy gyümölcssalátához. Mártások ízesítésére szintén alkalmas.