Az egyik legnépszerűbb szeszesital a világon, ezért nem meglepő, hogy óriási iránta a kereslet. A brandy készítése alkalmával a bort lepárolják, majd hordókban érlelik. Karakteres íze, finom illata és mély történelmi gyökerei teszik különlegessé. A történelme több ezer évre nyúlik vissza.
Az ókori Rómában és Görögországban már ismerték az előállításának technikáját, de a mai modern változat kivitelezése csak a középkorban kezdődött Európában. Az alapanyaga általában szőlő, de más gyümölcsökből is előállítható, mint például az alma vagy a körte.
A brandy a lepárlást követően többnyire 50-70 % alkoholtartalommal bír, ami a hordókban történő érlelődés alkalmával csökken. A változatai között a származási hely és a felhasznált gyümölcsök jelentik a legnagyobb különbséget.
A fogyasztását illetően azt kell tudni, hogy a tradicionális módszer szerint, szobahőmérsékleten, csekély mennyiségben, speciális pohárban szolgálják fel. Sokan a brandy mellé prémium csokoládékat és kávékat választanak, a jobb ízélmény érdekében.