Amikor egy külföldi személy azt kérdezi egy magyar embertől, hogy melyik a legkedveltebb hazai szeszes ital, akkor általában mindenki a bort vagy a pálinkát említi. Persze ez más vidékeken is ismert és kedvelt, azonban a fütyülős pálinka ténylegesen magyar ínyencség. A pálinka egy tradicionálisan magyar gyümölcspárlat, amit csakis erjesztett gyümölcscefre, gyümölcsmust vagy gyümölcsvelő lepárlásával állítanak elő.
Legtöbbször ezen italok közé sorolják a törkölypálinkát is. Ez nem más, mint az erjesztett szőlőtörköly párlata. Ez utóbbi, a fütyülős pálinka és bizonyos helyi változataik európai uniós eredetvédettséget élveznek. A pálinka elnevezést például csakis Magyarország és négy egyéb osztrák tartomány használhatja.
Érdekességként megjegyezhető, hogy a „pălincă‟ elnevezést viselő ital a magyar pálinkától törvényi szempontból független, és az eredet védett román párlatot takarja. A fütyülős pálinka népszerűségét igazolja, hogy ez nem csupán a megszokott helyeken, de már az internetes boltokban is megvásárolható.