Az italokat könnyen felismerjük a palackozásról, az ízükről, olykor a kinézetükről. A champagne viszont azon kevesek közé tartozik, amit a hangjáról is fel lehet ismerni. Azt a tipikus pukkanást már mindenki hallhatta az esküvőkön, évfordulókon, szilveszterkor stb. Ebből jól látható, hogy egy minőségi palackot nem szoktunk csak úgy megbontani, mint egy jó hideg sört a fárasztó munkanap után.
Hogyha egy mámoros estén ilyen buborékoktól gyöngyöző csodanedű kerül a poharunkba, akkor jó okunk van azt feltételezni, hogy valamilyen különleges eseményen veszünk részt, még akkor is, hogyha nem igazán vagyunk már tisztában azzal, miként kerültünk oda.
A viccet félretéve a champagne készítésnek hatalmas tradíciója van a francia Champagne tartományban. Nem véletlenül csak és kizárólag az innen eredeztethető változatokat nevezhetjük valódi, pezsgőknek.
Ez azonban nem szabott határt annak, hogy a magyar Törley pezsgő világhírre tegyen szert a minőségének köszönhetően, amit még a franciák is elismernek. Elvégre volt idő, amikor Párizsban is előszeretettel fogyasztották.